Selectie artikels uit de laatste huiskrant

Poëziehoekje

Winter

Het mooiste van de winter,
is als het vriest.
Dan is het de vorst die kiest.

Hij omringt alles met een mooi
wit randje, het is net kant.
Het glinstert bij het minste zonlicht.

Wanneer het smelt, streelt het
de bladeren, voor de laatste maal,
met zijn koude hand.

De spinnenwebben, zijn
gesponnen juweeltjes.
De waterdruppels op de draden,
zijn als parels aan een ketting.

De natuur heeft zijn geheimen,
om als een kunstenaar,
bomen en struiken om te toveren,
in het helderste kristal.

Zo zuiver, zo mooi, zo fijn.

Bewegen en senioren

Voldoende bewegen en naar buiten trekken, ook in de winter!

Nu de winter voor de deur staat, lijken we allemaal futlozer of zelfs somberder. Om dit te vermijden is het belangrijk dat je niet stil blijft zitten en voldoende blijft bewegen. Alle vormen van beweging zijn hiervoor goed: wandelen, fietsen, oefeningen, kinesitherapie, meedoen aan de zitdans of gymnastiek…
Probeer ook op tijd eens een frisse neus te halen. Profiteer er bij mooi weer van om eens naar buiten te gaan!

De voordelen van buiten gaan zijn o.a.:
- Vitamine D (zon)
- Zuurstof

De voordelen van voldoende bewegen zijn o.a.:
- Verbetering van de gezondheid van het bot
- Een hoger fitheidsniveau van hart en longen
- Houdt de gewrichten en spieren soepel, houdt de rug gezond en vermijdt (rug)pijn.
- Minder voorkomen van hoge bloeddruk. Lager risico op o.a. hart- en vaatziekten, beroerte, diabetes en bepaalde vormen van kanker. Lager sterftecijfer.
- Minder risico op mentale achteruitgang (dementie) en depressie
- Hoger niveau van functionele mogelijkheden
- Verlaagd valrisico
- Een gezonder gewicht en lichaamssamenstelling

Onze bewoners zijn zich steeds meer bewust van de noodzaak en het positieve effect van te blijven bewegen.
De oefenzaal in de kiosk en de fiets op de eerste verdieping worden ondertussen dagelijks gebruikt door enkele heel gemotiveerde bewoners en flatbewoners. Zij verdienen een dikke pluim en krijgen hiervoor binnenkort een kleine beloning!
Daarnaast willen we nog eens vermelden dat de fiets op de eerste verdieping door iedereen mag gebruikt worden! De enige reden dat de fiets op die verdieping staat, is dat we daar wat meer plaats hebben. Aan de bewoners met een kamer op een andere verdieping: laat dit jullie zeker niet tegen houden om te gaan fietsen op de eerste verdieping!

Kookhoekje

KATTENTONGEN

Heerlijke koekjes bij de koffie of bij de thee

Dit heb je nodig :

  • 2 eieren
  • 150 gr bloem
  • 100 gr malse boter
  • 100 gr bloemsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 bakplaat en bakpapier

Bereiding :

Verwarm de oven voor op 180°
Meng de bloemsuiker en vanillesuiker met de zachte boter tot een geheel.
Doe er de volledige eieren bij en blijf goed roeren.
Voeg dan de bloem toe en meng ze goed onder het deeg.
Doe het deeg in een spuitzak en maak lange streepjes van ongeveer 4 cm lang op de bakplaat die je best eerst bedekt met bakpapier.
Bak de koekjes goudgeel gedurende 7 a 8 min op 180 °.
En dan lekker smullen van deze overheerlijke koekjes.

Smakelijk !

In de kijker

Schorseneren

Een beetje een vergeten wintergroente ? Of niet zo vaak op het menu omwille van het vele en vuile schilwerk ? Toch is de schorseneer een waardevolle wintergroente! Wie kent er immers niet de schorseneer, een lange dunne witte wortel met een zwarte schil ?

Hun crèmekleur en langwerpige vorm doen denken aan asperges vandaar dat ze ook wel vaak winterasperges of armeluisasperge genoemd worden. Een andere bijnaam is keukenmeidenverdriet of huisvrouwenleed omdat het schillen ervan niet populair was bij het keukenpersoneel.

De wortels zijn winterhard en kunnen de gehele winter, zolang de grond niet bevroren is, worden geoogst. De wortels kunnen tot 60 cm lang worden. Voor de oogst met de hand wordt er met een ploeg langs de wortels een diepe sleuf gegraven, waarna ze uit de grond kunnen worden gehaald.

Bij het schillen van deze groente komt er een kleverig melksap vrij. Vandaar ook de oorsprong van zijn naam uit het Catalaans : escurçonera afgeleid van escurçó dat adder betekent, omdat het sap als tegengif tegen adderbeten werd gebruikt. Het kwam via het Spaanse escorzonera en het Franse scorsonère in het Nederlands.

Het is een makkelijke groente om te bewaren, tot een week in de koelkast of zelfs tot een maand op een droge en koele plek

Ze hebben een subtiele smaak die ook lijkt op die van asperges of artisjok en bovendien zijn ze rijk aan fosfor en ijzer en zitten ze boordevol vezels! Een portie schorseneren levert namelijk de aanbevolen dagdosis vezels.

Het is echter wel een hele klus om de schorseneren te schillen. Dit lukt het best als je ze eerst even kookt en het liefst nog in een scheut melk, zo voorkom je dat ze donkerder worden. Of je kan ze schillen met de dunschiller en dan in een scheutje azijn of citroensap leggen, ook zo behouden ze hun witte kleur. Schorseneren dien je op in stukjes van vier tot zes cm. De groente zelf heeft een zachte smaak zo zijn er allerlei combinaties mogelijk: met een béchamelsaus of je kan ze vb ook stoven in wat boter en wat rietsuiker toevoegen en even laten karamelliseren.

Nog een leuk weetje : in het Vlaams dialect worden schorseneren ook wel 'protstokken' genoemd. Ze staan er namelijk om bekend flatulentie uit te lokken. De houtvezels kunnen niet door de menselijke spijsverteringsenzymen worden afgebroken en komen onverteerd in de dikke darm. Daar worden ze verteerd door de darmflora. De darmflora kan zich aanpassen door initieel kleine hoeveelheden te consumeren en slechts geleidelijk meer te gaan eten. Winderigheid kan zo worden vermeden. Bijnamen zijn: "winterasperge", "armeluisasperge", "winterstaaf" en “keukenmeidenverdriet”. Schorseneren zijn een typische wintergroente, met de grootste aanvoer in februari.

Extra's: over het weer

Weerspreuken

Dat de mens vroeger dichter bij de natuur leefde is een open deur intrappen. Men had groot ontzag voor de enorme natuurkrachten. Slechte weersomstandigheden leidde immers tot voedseltekort en dodelijke ziekten.
Het weer werd dan ook op de voet gevolgd zonder alle technologische snufjes waar we de dag van vandaag over beschikken.
Met deze kennis is door de eeuwen heen een mooie collectie aan weerspreuken opgebouwd. Het is een cultureel erfgoed dat niet zomaar kan weggelachen worden. Hier volgen er een paar mooie voor de winterperiode.

Winter
Wil de sneeuw niet vlug verdwijnen,
zeker zal er nieuwe verschijnen.

Als de bomen twee keer bloeien,
Zal de winter tot mei zich met ons bemoeien

December
Blaast de noordenwind met decembermaan,
dan houdt de winter vier maanden aan.

Donder in de decembermaand
Beloofd veel wind voor’ jaar aanstaand

Brengt St. Nicolaas ijs,
dan brengt Kerstmis regen.

Geeft Kerstmis warme zonneschijn,
dan zal er met Pasen nog houtvuur zijn.

Januari
Als de nieuwjaarsnacht is stil en klaar
beduidt dit vast een steengoed jaar

Heeft januari koude en droge dagen,
dan zal in februari de sneeuw u plagen.