Selectie artikels uit de laatste huiskrant

Poëziehoekje

Koning Winter

't is koud en kil met dit winterse weer,
de donkere dagen zijn er weer...
Dra is koning winter weer in 't land,
bezoeken we kerstmarkten met een glühwein in de hand...

De eindejaarsfeesten, da's een fijne tijd
plezant en wonderlijk tot ieders jolijt...
Dit brengt warmte in ieders hart,
't is mooi, fijn en telkens weer iets apart...

Dus voor ieder, groot en klein,
laat de feestdagen in deze donkere wintertijd
een sprankel van geluk en vreugde zijn...

Bewegen en senioren

De winter staat weer voor de deur!
Ondanks zijn charmes (denk maar aan de prachtige sneeuwlandschappen) kan dit koude seizoen heel wat problemen, zoals verkoudheden, long– en luchtwegontstekingen, griep, enzovoort met zich meebrengen. Daarom is het belangrijk om in goede conditie te blijven en je natuurlijke weerstand voldoende hoog te houden.
Hieronder een aantal tips en adviezen om deze typische winterkwaaltjes te slim af te zijn:

 • Drink voldoende: Voldoende water drinken kan heel wat gezondheidsproblemen vermijden.
 • Eet gezond: Eet voldoende groenten en fruit en eventueel een stuk zwarte chocolade.
 • Vermijd droge lucht in de kamer: Laat je kamer af en toe verluchten. Ook een kamerplant kan de luchtkwaliteit bevorderen.
 • Gebruik een goed probioticum als natuurlijke yoghurt: deze zorgen voor een verhoogde weerstand en een goede darmwerking.
 • Vermijd stress!
 • Maar bovenal BEWEEG DAGELIJKS!
  Een korte wandeling kan het verschil maken!

Hierbij nog enkele oefeningen die je dagelijks kan doen om je weerstand optimaal te houden:

Relaxatieoefening:
1) Ga op bed liggen of op een stoel zitten
2) Sluit je ogen en ontspan al je spieren
3) Adem diep in en uit

Wandelen:
Ga 10 minuten wandelen. Probeer dit 3x per dag te doen.

Krachtoefening:
Sta 10x recht vanuit zit
1) Plaats je voeten op heupbreedte dichtbij de stoel
2) Plaats je handen op de armsteunen
3) Ga rechtstaan door armen en benen krachtig te strekken
Herhaal 3x per dag

Kookhoekje

Ossenstaart met pruimen

Snijd de staart in gelijke stukken en laat ze bruinen in een kastrol met een soeplepel reuzel.
Leg de stukken op een bord en leg in hun plaats drie in dunne schijven gesneden ajuinen, laat bruinen en bestrooi met twee soeplepels bloem.
Meng goed en giet er 1 liter warm water op; laat koken terwijl geroerd wordt met de klopper en voeg er de ossenstaart bij.
Kruid met zout, peper, geraspte muskaatnoot en voeg er een soeplepel tomatenpuree bij.
Dek af en laat twee uren stoven.
Aan de andere kant hebt u 1/4 kilo pruimen laten weken, spoel ze en voeg ze bij de ragoût, laat nog een half uur stoven en dien op met aardappelpuree.

Smakelijk !

In de kijker

Wist je dat?

 • Wist je dat Jacques van de flatjes een manusje van alles is? Hij zorgt voor de vissen en helpt waar hij kan.
 • Wist je dat er elke woensdag samen enkele huishoudelijke taken worden uitgevoerd? Zo worden bv. de medicatiepotjes samen afgewassen.
 • Wist je dat volgende bewoners de beker van de beweegkampioen een maand op hun kamer mochten tentoonstellen? Proficiat!
  • beweegkampioenen augustus: Leona
  • beweegkampioenen september: Sabine
  • beweegkampioenen oktober: Monique
 • Wist je dat het vrijwilligersfeest TOP was? Bijna alle vrijwilligers waren er bij en iedereen was heel tevreden. Ze konden samen genieten van een lekkere maaltijd en er werd veel plezier gemaakt. Leonza werd er in de bloemetjes gezet, omdat ze nu ook in De Ceder, als vrijwilliger, met pensioen gaat.
 • Wist je dat Vinci de firma is die hier alle herstellingen doet die te maken hebben met elektriciteit? Als er iets stuk is en je ziet er een gele sticker op kleven, dan betekent dit dat het probleem reeds doorgegeven is en we er van op de hoogte zijn. Vinci zal dan langskomen om de herstelling te doen. Als je een gele sticker ziet kleven, dan is het dus niet nodig om ons nog eens over dit probleem in te lichten.

Seizoenen

Er staat een sterretje in ons bos !

In het bos van ons domein staat op dit ogenblik een prachtige paddenstoel in al zijn glorie te pronken. Het is de aardster.
Het is een buikzwammetje. Bij rijpheid springt de buitenlaag open. Het valt open met een 5 tal slippen en vormt zo een mooie ster. Het bolvormig vruchtlichaam bevat de sporen. Wanneer je hierop duwt komen de sporen in dikke wolken naar buiten. In de volksmond noemen we dit dan ook een “doemper”.
De meest voorkomende en vrij gemakkelijk herkenbare aardster is de gekraagde aardster. Deze soort houdt van voedselrijke standplaatsen en is vaak te vinden op wat ruigere hoeken in de tuin en/of hopen bijeengeharkte bladeren. Deze stevige aardster kan je herkennen aan de vlezige slippen en de opstaande kraag rond een perkamentachtig bolletje met een gewimperde opening.
Andere aardsterren worden in het binnenland voornamelijk onder oude coniferen en in holle wegen aangetroffen.

Extra's

Kennen jullie de kok Gaston Clément?

We kregen een kookboek van hem in handen, een editie van 1954, met de titel De raadsman in de Kookkunst.
Gaston Clément werd geboren in Rijsel. Hij studeerde aan het Lyceum Faidherbe. Maar als zoon van een befaamde kok moest hij diens voorbeeld volgen. Hij kwam naar Parijs waar hij de keuken leerde onder de leiding van een befaamde chef, die vele jaren vroeger de vader van Clément gevormd had.
De jonge man keert terug naar Brussel en werkt onder leiding van zijn vader. Dan vertrekt hij voor een reis rondom de wereld op een jacht. Gaston Clément verruimt zijn kennis en waardeert de verschillende keukens van de wereld.
Hij keert terug naar Brussel waar hij in de koninklijke keukens, in dienst van Leopold II en daarna onder de regering van Albert I werkt.
In 1909 vertrekt hij met zijn echtgenote naar Egypte, waar hij voor rekening van baron Empain de eerste hotels van Heliopolis inricht.
In 1914 wordt hij te Gent aangehouden door de Duisters en verblijft hij 2 jaar in de kampen van Duitsland.
Wanneer het weer vrede is wijdt Gaston Clément zich aan het onderwijs van de kookkunst door middel van de radio, de dagbladen en de boeken.br> Dit boek is een soort hoogtepunt van zijn kunst en kennis.