Voorbije activiteiten

Bloemschikken moederdag

Het enthousiasme van Martine om buiten aan bloemschikken te doen, werd eerst wat sceptisch bekeken, er was te veel wind!... Maar de zon schijnt dames en met een jasje meer aan,…. alles komt goed!
’t Heeft niet lang geduurd, speciaal voor al onze moeders en moederkes waren we vlug te vinden om de tafels in de bloemetjes te zetten.
Martine had weer eens voor mooie bloemen gezorgd en vol goeie moed hebben we verschillende bloemstukjes gemaakt.
In een gezellige sfeer, met een kwinkslag hier en daar en af en toe liedje, waar iedereen met volle borst meezong, want dat dat kunnen ze hier in de Ceder goed, waren we seffens opgewarmd.
Alle schaaltjes waren opgebruikt, tot Lisette kwam aanzetten met een grote “boekee” mooie takken met bloemekes. Dat konden we niet laten liggen en met nog enkele teruggevonden schaaltjes en vazen hebben we alles kunnen verwerken.
Een streling voor het oog, al die mooie bloemstukjes!
We hebben het toch weer eens voor mekaar gekregen!
En nu nog opruimen dames! Oef! Dat is minder precies werken!
En na dit gezellige onderonsje is het weer eens tot volgend jaar!! Als ‘t Juzeke belieft!!

Verslag van vrijwilliger Mia

Café nostalgie

Weer een grijze, regenachtige namiddag! Maar niet voor ons, want als de gepensioneerden eens verzamelen, dan is het babbelen en lachten geblazen.
We hebben over van alles gepraat, gelachen en gezongen, zelf van de goede oude tijd, de onze natuurlijk! Van de oude auto’s waarin we reden, over breien, haken, kousen stoppen en fietsen. Toen moesten we nog stampen en duwen. In die tijd waren er nog geen moteurkes, maar dat was zeker niet alles.
Ondertussen werd er goeie koffie opgegoten, ja je leest het goed, opgegoten zeg ik, niet van de machine. Wel op grootmoeders wijze, dus met de moor, nu koffieketel genoemd, water koken, koffie in de pot met de filter en maar doorgieten. Wat rook het lekker en het smaakte nog ook. Lekkere echte koffie, en koekjes mochten niet ontbreken!
Wat een mooie namiddag, eentje om niet te vergeten en zeker voor herhaling vatbaar.

Verslag van Marie-Louise Debrael

21.3.2018, welke activiteit werd er vandaag gepland? Het wordt een verassing. Op het programma staat vermeld: “Café Nostalgie”.
Wat kunnen we daarvan verwachten. Het heeft zeker iets te maken met een proeverij van koffie.
Om te beginnen werd een sympathiek lokaal voorbereid, namelijk de TV-zaal. Er werd een grote tafel aangebracht, zeker plaats voorzien voor een twintigtal personen. Iedereen was welkom.
De tafel werd mooi gedekt met koffiekopjes van mooie serviezen van de vorige eeuw, alsook schaaltjes met koekjes en andere versnaperingen. Dit op zich gaf ons reeds het gevoel van nostalgie naar de tijd van vroeger.
Maar … uiteindelijk moest het bijzonderste nog komen !! Een heel fijne geur van koffie kwam ons reeds tegemoet van in de gangen. Een dame, woonachtig in een van de flatjes, had de taak op zich genomen koffie te zetten zoals in de vroegere tijd, met een vuurtje, een waterketeltje, koffiepotten in fijn porselein, filters, met de hand gemalen, verse koffie en dan opgieten, juist zoals in de tijd van toen. Het was heel gezellig.
De aanwezige dames konden er smakelijk van genieten en weldra begon men verhaaltjes te vertellen uit de oude tijd, hoe men dan koffie maakte, eveneens over de namaakkoffie die gedronken werd tijdens de oorlogsjaren. Men verhaalde ook over de koffiekransjes onder geburen, waarvoor er nu geen tijd meer is. Kortom, het werd een gezellige namiddag, bekroond met heerlijke koffie. We voelden zelfs een tikkeltje nostalgie. In ieder geval, onze beste dank voor de organisatoren en hopen tot een volgende keer !

Verslag van Yvonne Van De Velde

De Ceder heeft oud-atletiekkampioene onder haar bewoners

Had er geen feestje plaats gevonden ter gelegenheid van de Week van de Vrijwilliger in WZC De Ceder en had bewoonster Brunilde Van Cant er geen gedicht voorgedragen ter ere van de vrijwilligers, had men het misschien nooit geweten……… Brunilde is ooit Belgisch kampioen kogelstoten en discuswerpen geweest!
Brunilde Van Cant(84) is wel afkomstig van Antwerpen, maar toen zij haar echtgenoot ontmoette, die les gaf aan het atheneum in Ukkel, kwamen zij in 1965 naar Alsemberg in de Dageraadlaan wonen.
Brunilde studeerde aanvankelijk af als lerares Huishoudkunde, maar omdat zij niet vlug werk vond nam zij er maar lerares L.O. bij. En hier liep het vlotter om aan de slag te kunnen gaan.
Als jongere ging zij met haar tweelingzus en haar broer naar JACA in Antwerpen waar alles in het teken stond van kindervreugde, waar zij zich als kind konden uitleven in zowel sport, spel en nog zoveel meer. En dan kwam ook de interesse voor de atletiek en zij sloten zich aan bij Royal Beerschot Athletiek Club.
In 1950 zag dan ook Athletiek Club Beerschot voor dames het levenslicht. Brunilde schitterde in het kogelstoten en discuswerpen, nam deel aan ettelijke nationale en internationale meetings. Ook haalde zij de nationale titels en – records binnen vanaf de jeugd tot bij de senioren . In 1949 behaalde zij zelfs het minimum voor de Europese Kampioenschappen in Brussel, maar mocht er niet aan deelnemen wegens……. te jong! Zij was actief in de atletiek van 1949 tot 1960….
“Op sponsoring moesten wij niet rekenen, plunje en spikes betaalden we zelf. Sport voor meisjes, daar werd over “gesproken”. Meerdere van mijn leraressen hadden het er moeilijk mee dat ik aan sport deed. Daarom ook ben ik fier dat ik de vrouwen atletiek in ons land mee op de kaart heb gezet! “
Brunilde verzamelde al de krantenknipsels waar in zij met haar prestaties in de schijnwerper stond. Met haar medailles vulde zij een heel sigarenkistje. En vandaag? …..
“Ik tracht aan alles mee te doen in De Ceder zoals het koor, petanque en noem maar op. Op T.V. volg ik vooral de prestaties van de Borlées, discuswerper Philip Milanov en uiteraard Nafi Thiam.”

Artikel uit Editiepajot van Hugo Devillé

Pianoconcert in De Ceder: Ode aan klassiek

Een ietwat onzeker getokkel op een piano klonk zacht in mijn oren. Een kleine meid maakte haar debuut als pianiste.
Daarop volgden jonge deelnemers elkaar op om zich “in te spelen”. Van Beethoven tot Abba, van Mendelssohn naar Strauss, van Burgmüller tot Yiruma volgden alle melodieën elkaar op. Sommigen van ons neurieden zelfs mee.
Lena, een jong talent, bracht ons op zeer beheerste wijze “Valse Gracieuse” van Ferté.
De kroon op dit concert was een ‘quatre mains’ met een werk van F. von Suppé “Poète et Paysan”, gebracht door Lena en Marianne, wat een groot applaus uitlokte.
Is het niet bijzonder en een weinig ontroerend hoe deze jongelui zich uitten in hun passie … muziek … klassieke muziek?
Een verfrissend drankje of ijsje was dan ook heel welkom bij deze jonge talenten. Dank aan allen die zich hiervoor inzetten.
Maar vergeten wij niet dat muziek geluk en emotie kan doen opwellen, iets waar we zo’n nood aan hebben in deze bizarre tijden.
Na deze bedenking staat het vast, voor hernieuwing vatbaar. Op naar de volgende editie!

Verslag van Brunilde Van Cant

Voorlezen

Op maandag 16 april was er het “voorleesmoment”, een maandelijkse bijeenkomst om de geesten op scherp te krijgen.
Een thema wordt aangesneden en besproken, maar is niet gegarandeerd uitgediept …
Andere gedachten komen opdagen. Anekdotes van vroeger worden opgedist. Zo ontstaat er een wisselwerking.
De leidster heeft genoeg materie om 10 voorleesmomenten te vullen …. Poëtische gedichten, existentiële houding, enz…
Nu maandag ging het thema over de “zomertijd”: pro of contra?
Een reeks beschouwingen worden onder de loep gehouden en iedereen denkt er het zijne over. Maar wist u dat reeds de Romeinen erover nadachten? Wel, dat kwamen we allemaal te weten op dat VOORLEESMOMENT.

Verslag van Marguerite Gabriel

Kruiden namiddag.

De animatie ploeg Martine en Nancy wilde ons laten kennismaken met een reeks geneeskrachtige planten die meestal groeien in het wild.
Men kan het “ De apotheek van God” noemen.
Het lokaal was gezellig ingericht in het vooruitzicht van verschillende kruidenaftreksel te proeven.
Zou dit thema een goede belangstelling genieten van velen?
Wanneer men deze kruiden ontdekt en wil gebruiken dient men ze vooraf wel proper te maken met zuiver water. Nadien bindt men ze in kleine bundels bijeen en laat ze goed drogen, daarna plukt men de blaadjes af en knippen deze heel fijn. De stengels worden niet gebruikt.
Van deze kruiden kan men kruiden aftreksels maken zoals thee en men kan ze ook gebruiken in de keuken bij de bereiding van sommige gerechten. Wij kennen allemaal thijm, laurier, salie, rozemarijn enz… die bij ons ondermeer gebruikt worden. Ik geef je nog andere kruiden namen van bij ons waar we bij ons ook wat experimenteren en onder anderen wat we het liefst gebruiken.
Lijst van hetgeen in onze streken het meest gangbare is: citroenmelisse, citroengras, munt, venkel, (kan ook als groente gebruikt worden), framboos, vrouwenmantel, roomse kelver, lavendel, blauwe bes, brandnetel, basilicum, eucalyptus enz….
Voor degenen die werkelijk geïnteresseerd zijn staan er in de bibliotheek zeer gedetailleerde boeken over dit onderwerp.
Met een lekkere kop thee en een lekker koekje was het weer een geslaagde namiddag. Voor herhaling vatbaar. Bedankt.

Verslag van Yvonne Van De Velde

8 mei V-dag

Mr Knockaert André kwam op een morgen naar ons toe met de vraag of wij toch nog aandacht wilden schenken aan de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Dit hebben wij met plezier gedaan.
Op 8 mei om 12 uur speelden we “Het Partizanerlied”. De aanwezigen van de assistentiewoningen stonden op dat moment allemaal recht, met de hand op het hart, allen in stilte tot het einde. Nadien sprak André een woordje van dank.
V-Dag betekent “Victorie in Europa Dag”.
8 mei was tot 1974 een officiële feestdag in België om de capitulatie van Duitsland in de tweede wereldoorlog te vieren. Nu maakt de herdenking van de tweede wereldoorlog deel uit van de herdenking van de wapenstilstand van de eerste wereldoorlog op 11 november.
André heeft hoopt dat hij dit nog jaarlijks kan herdenken bij ons in het woonzorgcentrum.