Voorbije activiteiten

Verslag Cederkoor

Er was een optreden van het Ceder koor gepland.
Met Kerstmis in aantocht was de liederkeuze gauw gemaakt. Het werden dan ook kerstliedjes.
Een twintigtal dames en 1 heer zouden hun best doen om er de kerstsfeer in te brengen.
We waren allen fijn uitgedost, zwarte rok, witte bloes en gekleurd halsdoekje. We kozen onze plaats en enkelen kregen ook een klein slaginstrument om te bespelen. Iedereen was vol aandacht want het moest goed zijn. We werden muzikaal begeleid door een uitstekende gitarist. En onder begeleiding van Lieve, die hierin ook geen groentje is, liep het koor fantastisch. Daarbij het enthousiasme van de zangeressen, het moest lukken.
Ondertussen was de zaal volgelopen. We begonnen het repertoire met “ Midden in de winternacht”.
Het ganse spektakel heeft zeker een uur en dertig minuten geduurd.
Er heerste een zeer aangename sfeer en op het einde werden we onthaald op een warm applaus van de aanwezigen.
Na het optreden werd iedereen getrakteerd op een glaasje glühwein, warme chocolademelk en lekkere hapjes.
Het ging er heel gezellig aan toe. Dit is voor herhaling vatbaar.
Met dank aan de initiatiefnemers en begeleiders.

Vande Velde Yvonne

Kaas- en wijnavond

Naar jaarlijkse gewoonte was er op 23 februari een kaas- en wijnavond, een avond voor bewoners en niet-bewoners om nader kennis te maken.
Dankzij een prachtige organisatie door het personeel en de vrijwilligers, konden wij genieten van een fijne avond.
Er was een rijke keuze aan lekkere kazen en smakelijke wijnen, prachtige versierde schotels met lekker fruit, dadels en vijgen. Er was zelfs Brusselse schepkaas.
Dank aan iedereen voor de leuke avond. Dit is zeker voor herhaling vatbaar en wij hopen dat we er nog lang bij kunnen zijn.
Firmin en Lea.

Vrijdag 23 februari, de muuraffiches kondigden ons reeds sedert enkele dagen aan dat er een kaas- en wijnavond zou doorgaan, zogezegd om “Valentijn” te vieren. Zo’n evenement kent gewoonlijk veel succes.
Eindelijk was de grote dag aangebroken. Wat zou het worden?
Reeds van in de namiddag begonnen enkele vrijwilligers met de voorbereiding. De grote gang en de rotonde werden ingenomen om er lange tafels te plaatsen, tafels die op hun beurt versierd werden met mooie tafelkleden en zilveren schotels, met hier en daar een paar rode rozen.
Op de plateaus werden dan allerlei kazen uitgestald, Franse, Italiaanse en natuurlijk ook Belgische. Daartussen werden de broodjesmanden geplaatst met een prachtige keuze van brood allerlei: bruin brood, stokbrood, echt boerenbrood, pistolets, etc… alles wat men kan indenken.
We werden verzocht om ons te bedienen en plaats te nemen op onze gewone plaats in het restaurant.
Daar werden we nog vergast op een goed glas wijn, wijn van uitstekende kwaliteit, werkelijk om te degusteren.
Om er nog een verfijnde toets aan te geven, versierde men de kaasschotels met allerlei droog fruit, vijgen, dadels en niet te vergeten: druiven, werkelijk, het was heel goed verzorgd. Geen wonder dat we er allen van genoten.
Iedereen was goed gehumeurd en het ging er gezellig aan toe. Die er niet bij waren, hadden ongelijk!
We danken zeer oprecht de directie, de vele vrijwilligers en iedereen die meehielp om dit feest mogelijk te maken.
Yvonne, iemand die er bij was

Een woordje uitleg bij de kaas- en wijnavond
Zoals reeds vermeld waren we allen verwend met de wijn- en kaasavond, zo’n uitgebreide keuze van kazen.
Tussen al dat lekkers kon men ook proeven van een typisch Beerselse kaas, namelijk de Brusselse kaas of een hettekèske. Dit kaasje maakt deel uit van de geschiedenis van Beersel.
Beersel was bekend voor zijn handel in boter, melk, plattekaas, enz.
Bij verschillende gezinnen was dit de voornaamste broodwinning. Men vervaardigde de plattekaas door afgeroomde melk uit de omliggende boerderijen of kleine melkerijen op te halen in grote houten vaten. Men voegde stremsel toe aan de melk en gedurende een drietal dagen verdikte de melk en kreeg ze de vorm van plattekaas. Deze werd dan met de hand overgebracht, door middel van pollepels, in kleine ronde rieten mandjes, om zo uit te druipen en een vaste vorm te hebben. Die kaasjes werden met kar en paard naar markten in Brussel of Halle gebracht. Ze waren zeer gegeerd.
Maar telkens was er overschot aan kaas. Hiermee werden grote ronde kazen gemaakt. Die werden door een badje van erg gezouten water gehaald. Dan werden ze gedurende enkele maanden gedroogd op zolders, voorzien van luchtgaten. Daar ontstond dan ook de specifieke geur. Nadien werden de grote kazen meerdere malen gewassen, in stukken gesneden en in ronde pakjes verpakt in perkamentpapier. Dit was natuurlijk een goedkope manier om kaas te vervaardigen en te kunnen verkopen. Het maakt het mogelijk om van huis tot huis deze kazen anders zoutachtig te laten smaken.
Dit is waarschijnlijk een product dat zijn populariteit verloren heeft, maar bij ons blijft het een streekproduct dat, begeleid door een goed glas gueuzebier, nog steeds succes heeft!
Wie het kaasje niet kent, raden we aan om er toch eens van te proeven!